Chortycia Biuro Podróży

Mobile Menu

Wybierz język

Nasi Konsultanci

Kursy średnie NBP
z dnia: 2017-12-15

W najbliższym czasie

Przewodnik

Zobacz również:

Kuchnia



Kościół św. Józefa w PodhorcachNa Litwie od wieków stykały się różne kultury i to ma również odzwierciedlenie w ich kuchni. Zapisując się na wycieczki do Wilna możesz poznać specyfiki kuchni litewskiej. Na stołach często goszczą dania rosyjskie, polskie a nawet karaimskie. W kuchni litewskiej najbardziej popularne są dania wysokokaloryczne z ziemniakami. Jednym z najbardziej popularnych dań są kartacze - kluski ziemniaczane nadziewane wieprzowym mięsem. Litewska nazwa to cepelinai (cepeliny) ze względu na wygląd w kształcie sterowca. Można porównać je do polskich pyz ale cepeliny są od nich większe. Inną znaną potrawą jest vadarai - pure ziemniaczane, którym nadziewa się flak i gotuje w tłuszczu. Wiele dań litewskich ma polskie odpowiedniki np. - schabowy - karbonadas, mielone - kotletas. Ważne miejsce w kuchni mają także potrawy mączne, a zwłaszcza bliny. Przebywając w Trokach i okolicy można zapoznać się z kuchnią karaimską i właśnie tam są serwowane pirogi nadziewane baraniną. Pirogi te znane są na całej Litwie i można je również nabyć w sklepach. Dodatkiem do dań jest czarny chleb. Podczas wycieczki do Wilna istnieje możliwość posmakowania kuchni litewskiej.





Przedsiębiorstwo Turystyczno-Transportowe Chortycia
Pl. Na Bramie 8, 37-700 Przemyśl
NIP 795-000-51-39, REGON-EKD 650023845-6023
ING Bank Śląski SA O/Przemyśl, Konto: 45 1050 1546 1000 0022 9095 1777
© PTT Chortycia
Wycieczki do Wilna Biuro Rachunkowe Przemyśl